Interjú Tarjányi Andrással, a wekerlei cipésszel

- Miért választotta ezt a szakmát?

- Ez egy érdekes történet. Édesanyám cipőfelsőrész készítő azt tudni kell, és nagyon sokat jártam be hozzá a munkahelyére gyerekként dolgozni és tetszett ez a dolog. De eredetileg vezeték nélküli távközlés szerelő szerettem volna lenni mert az elektronika is nagyon izgatott mindig. De mivel enyhén színtévesztő vagyok oda nem vettek fel ezért ezt írtam be annak idején második szakmának és ide felvettek. Ezért lettem cipész, azóta se bántam meg valamiért így kellett lennie.

-  Mi az amit szeret a munkájában?

- Megfoghatatlan, hogy mi az amit szeret benne az ember. Az, hogy látja ahogy valamiből lesz valami. Ha új cipőt csinálok akkor egy darab bőrből meg egy darab gumiból lesz egy használható cipő. Amikor behoznak valamit, ami teljesen használhatatlan akkor abból egy olyan dolgot csinálni ami használhatóvá válik és az ember a saját fantáziájára van hagyatkozva, hogy mit lehet abból kihozni, hogy szép és jó is legyen. Mindent szeretek benne.

- Átlagosan mennyi időt tölt el egy cipővel?

- Ezt nehéz így meghatározni. Van amivel tíz percet van amivel három-négy órát is.

- Készít is cipőket vagy csak javítja őket?

- Most már inkább csak javítom őket.

- Mi az amit a legkülönlegesebb munkájának tart eddig?

- Például a jégkorongosok kesztyűjének a javítása, ezt Budapesten talán ketten ha csináljuk. A táncoslányok cipőit se sokan vállalják be.

- Felírtam kérdésként, hogy hallgat-e zenét amikor dolgozik de erre ahogy bejöttem megis kaptam a választ, mivel a műhelyben rock zene szólt.

  Melyik korosztály hoz több cipőt? A fiatalabbak vagy az idősebbek?

- Én úgy érzem, hogy vegyesen. A fiatalok is ugyanúgy hozzák be a kedvenc megszokott cipőiket, az idősebbek pedig a kényelmes jó kis cipőiket

-Milyen fajta cipőket hoznak be mostanában?

- Inkább a sportosabb jellegűek vannak többségben

-Szokott a vásárlókkal társalogni?

- Igen. De ez attól függ mennyi idő van. Ha hatszázan állnak kint sorba akkor nemigen jut senki ide úgy, hogy még külön elbeszélgessünk. De ha esetleg nincsenek olyan sokan hanem 1-2 ember akkor persze.

-Van még olyan fiatal ön szerint aki ezzel szeretne foglalkozni?

- Szerintem nagyon kevés.

 

Az interjút készítette Kilián Kornél,a Wekerlei Séták diákönkéntese és Instagram oldalának kezelője